torsdag den 23. februar 2012

Ra-værdi, Lumen og Kelvin

Jeg har tidligere nævnt  de nye benævnelser på lyskilders indpakning, at det kan være svært at gennemskue hvad de står for, og at det så er svært at vælge på hylderne.

Her vil jeg lige gennemgå de vigtigste af dem:

  • Lysmængde (måles i lumen): Angiver, hvor meget lys en pære udsender. En 15 W sparepære udsender typisk 150 lumen, mens en 11 W udsender ca. 600 lumen. Til sammenligning udsender en 60 W glødepære 800 lumen. Se derfor efter lumen, hvis du vil vide, hvor meget lys en pære udsender.
  • Farvegengivelse (Ra-værdi): Ra-værdi angiver lysets evne til at gengive farver på en skala fra 0 til 100. Dagslys har en Ra-værdi på 100. Pærer til indendørs brug bør have en Ra-værdi på mindst 80. Gløde- og halogenpærer har en Ra-værdi på ca. 97-99, mens sparepærer har en Ra-værdi på ca. 80-86.
  • Farvetemperatur (måles i Kelvin): Jo højere farvetemperatur, desto koldere er lyset. Glødepærens farvetemperatur er typisk 2700 K.  Sollys ligger på ca. 5500 Kelvin.

Selvom vi forhandler flere fabrikater og har afprøvet disse elpærer og andre fabrikater, synes jeg ikke det er let at vurdere hvor meget lys en pære giver. Den Lumen der angives på pærerne svarer ikke altid til hvad jeg synes den giver af lys, så det er altså lidt af en jungle. Men man bliver jo nødt til at forholde sig til det der står på lyskildens indpakning og så tro på at det også svarer til det i virkeligheden. Jeg vil ikke kommentere hvilke fabrikater jeg synes der rammer bedst. Det er jo min vurdering. Din kan være helt anderledes.

Ra-værdien derimod er der ingen tvivl om. Du kan roligt vælge din pære ud fra angivelserne på emballagen.

Kig evt. også på info om lyskilder hos LamperOnline.dk. Vi har hentet materiale fra bl.a. Elsparefonden.
http://lamperonline.dk/shop/cms-3.html
Har du nogle meninger om Ra-værdi, Lumen og Kelvin, så lad os endelig høre fra dig.

Halogenpærer og Ra-værdi

Der kan siges meget for og imod halogenpærer. Næsten alle har en mening om dem. Nogle er bange for dem, fordi de har været årsag til antændelse af ild, nogle synes ikke at de er strømbesparende nok, og nogle synes af de varmer for meget.
Lad os først og fremmest slå fast at halogenpærer ikke bare lige starter en ildebrand. Hvis der er noget galt med el-installationerne kan der opstå ildebrand. Derfor er det altid vigtigt at lade en fagmand ordne el-installationerne - og i de tilfælde hvor der er opstået brand i forbindelse med halogenpærer, har det været indbygningsspot, som har antændt isoleringen, fordi lamperne har været for tæt på isoleringen eller lignende. Ganske almindelige halogenpærer starter ikke en ildebrand.

Halogenpærer sparer ca. 30% strøm i.f.t. en gammeldags glødepære, og ja, de bliver varme, men til gengæld giver de et fantastisk godt læselys. Og her kommer vi så til betegnelsen "Ra-værdi".
Et godt læselys skal have en Ra-værdi så tæt på 100 som muligt. Det betyder især meget for ældre mennesker - og lad os nu bare indrømme det: - vi kan godt mærke at det bliver sværere og sværere at læse i tusmørke når vi er 40+. Og det bliver ikke bedre med alderen.
Jeg synes halogenpæren giver et godt læselys, hvis man ikke går alt for højt op i strømbesparelser, for så skal man kigge på LED i stedet. Men lad os nu blive ved halogenpærerne.

Nogle synes ikke at en spotlampe passer i deres stue, men vil hellere have en mere klassisk gulv-, bord- eller væglampe, og vil gerne kunne læse ved lampen. Så kan det ikke nytte at sætte en sparepære i lampen. Det giver et elendigt lys. Sparepæren "spiser" farverne og det giver mindre kontrast når man skal læse tekst.
Øjet ser ikke de sorte bogstaver. Øjet ser det hvide papir og læser udenom bogstaverne. Derfor er det vigtigt at belysningen er god så øjet ikke bliver træt og anstrengt. Det jo ikke rart at få hovedpine af at læse en spændende bog. Hvor stærkt lys man har brug for, må man prøve sig frem til, men jeg vil helt klart anbefale en 42W og så i øvrigt købe en lampe med lysdæmper, så man kan skrue ned for lyset når lampen bare skal bruges til hyggebelysning.

Vi har lagt nogle rigtigt gode halogenpærer "Bipin" på netbutikken, som har flere fordele.
Bipin pæren findes med E14 og E27 sokkel, og har materet glaskuppel så lyset minder meget om de gamle glødepærer. Inde i pæren er en G9 halogenstift. Når halogenstiften ikke virker mere, skal hele pæren ikke kasseres. Man skruer bare kuplen af, skifter halogenstiften og skruer kuplen på igen. En anden fordel er at glaskuplen er ru, og derfor er den rigtigt god til lampeskærme med klemme, som ellers har en tendens til at glide rundt på pæren og sidde skævt bare man kommer til at røre ved den. Til gengæld er det bedst at sætte en åben skærm uden låg (eller f.eks. en plisséskærm) på en halogenpære eftersom pæren bliver varm.

Og nu vi er ved varmen, ledte en kunde efter en læselampe som skulle give det helt optimale lys, og hun kiggede selvfølgelig efter en lampe med en stærk halogenpære i.  Det kom frem at hun var tatovør og skulle kunne bøje lampen helt tæt på kundens hud. Og i det tilfælde kan det jo ikke nytte noget at bruge en varm halogenpære. Jeg er sikker på at det gør ondt at blive tatoveret (jeg har ikke prøvet det) og så behøver man jo ikke samtidig at blive forbrændt. Kunden fik løst problemet med vores Macon LED læselampe, som giver det absolut bedste lys. Jeg bruger den som skrivebordslampe og har lagt læsebrillerne væk. Jeg kan ikke rose Macon lampen for meget. Den er fantastisk.

Se mere i morgen i om Ra-værdi, Lumen og Kelvin

tirsdag den 21. februar 2012

Lyskilder

Det var meget meget lettere dengang vi havde glødepærer på 15W, 25W, 40W, 60W osv. - så vidste vi hvordan og hvor meget lys vi fik i lamperne. 
Har du det også sådan ?
Som forbruger har jeg fuld forståelse for at man kan blive forvirret over alle de nye lyskilder man kan købe til sine lamper, og nogle af dem er endda integreret i lampen og skal ikke skiftes.
Halogen, sparepærer, LED, Lumen, Ra, lysspredning, Kelvin - ja, der spares ikke på nye udtryk man skal sætte sig ind i som forbruger.
Jeg har for længst indset at sparepærer ikke passer ind i vores hjem - eller rettere ikke passer mig. Jeg kan ikke lide at de ikke er miljøvenlige. Man skal særbehandle pæren hvis den går i stykker - uha - endelig ikke noget med at feje glasskår op eller støvsuge. Og så skal de afleveres på genbrugspladsen. Det er for besværligt og det er ikke godt for miljøet.
I stedet har jeg forelsket mig i LED pærerne. Dyrt i indkøb, men billigt i drift og så holder de jo i 15 - 30 år ! Nå ja, nu har jeg foreløbigt ikke haft mine LED pærer så længe, men det er hvad producenterne lover. Jeg har testet et par stykker af dem, som foreløbigt har været tændt konstant i 1 1/2 år og stadigvæk lyser med samme intensitet som da de var nye.
Nogle LED pærer giver et rigtigt dejligt hyggelys og nogle giver et rigtigt godt læselys. Det kan være dyrt at prøve sig frem, så måske skulle vi skrive lidt om vores egne erfaringer med de pærer vi sælger. Kunne det mon være interessant for vores læsere/kunder ? 
Indtil videre kan du læse mere om lyskilder på Elsparefondens hjemmeside. Klik ind på LamperOnline.dk og find flere oplysninger om lyskilder og tjek også dér hvad Elsparefonden siger http://lamperonline.dk/shop/cms-3.html
Vi hører meget gerne om andres erfaringer med lyskilder.